top of page

Individualni funkcionalni trening

Updated: Mar 6, 2022

Individualni funkcionalni trening podrazumeva rad sa „jedan na jedan” sa pojedincem i potpunu posvećenost fizioterapeuta tokom čitavog treninga.

Još jedna od specifičnosti ovakvog pristupa jeste ta što se telo posmatra u celini, jer su svi naši zlgobovi i mišići u telu povezani u zatvorenom sistemu koji se naziva kinetički lanac.

Jedan od primera koji objašnjava značaj kinetičkog lanca jeste loš položaj karlice prilikom sedenja koji može biti uzrok bola u vratu, jer telo tražeći balans postavlja glavu i vrat u nepovoljan položaj što kasnije može dovesti do pojave prvih tegoba.

Ovo je samo jedan od mnogih primera zašto je važno uzeti u obzir statiku čitavog tela, a ne samo jedan deo kičmenog stuba koji je problematičan, jer ćemo samo na ovaj način doći do trajnog rešenja.

Loše držanje kao preduslov za pojavu bola u leđima je još jedno od stanja koje se uspešno koriguje kroz individualnni funkcionalni trening.

Cilj vežbanja u ovom slučaju je da se uspostavi najbolji mogući međusobni položaj telesnih blokova i na taj način našem telu obezbedimo dobar balans, što je preduslov za zdravu kičmu i samim tim sprečimo pojavu bola u leđima ili ga redukujemo ukoliko je već prisutan.

Analizom svakodnevnih aktivnosti, bilo da se radi o kućnim poslovima, kancelarijskim dužnostima koje uključuju dugotrajno i nepravilno sedenje ili podizanje tereta sa savijenim leđima kod fizičkih radnika, dolazimo do potencijalnih uzročnika problema i edukujemo vas kako da izbegnete posledice, a da pritom ne izbegavate ispunjavanje svakodnevnih obaveza.

Sportske aktivnosti, bez obzira da li se radi o aktivnim sportistima ili rekreativcima, sa sobom nose i povrede mišića, istegnuća i rupture ligamenata i prelome kostiju.

Posle dugotrajne imobilizacije nakon ovih povreda neophodno je vratiti obim pokreta i mišićnu masu.

Ovo je još jedan od zahtevnih zadataka gde se primenom tretmana pod nadzorom fizioterapeuta uspešno pronalazi put do potpunog oporavka.

U rešavanju navedenih nedostataka se koriste manuelne tehnike pasivne mobilizacije, istezanje kroz proprioceptivnu stimulaciju, aktivno istezanje, vežbe snage itd.

Bol u leđima i vratu je jedno od najučestalijih stanja sa kojim se srećemo u praksi. Uzroci bola u leđima i vratu mogu biti mnogobrojni, a najčešće su to promene na diskusima (diskus hernija, protruzija diska), subluksacije fasetnih zglobova, mišićni disbalans i mnogi drugi.

U pristupu koncipiranja programa za redukciju bola jako je važno pronaći konkretan uzrok tegoba i usmeriti se ka rešavanju istog.

U tu svrhu koristimo primenu i učenje specifičnih položaja koji mehanički postavljaju diskuse u najpovoljniji položaj kako bi nerve oslobodili od pritiska i samim tim smanjili bol. Vežbe izdržljivosti mišića koji stabilizuju trup, pa i kičmeni stub, su neophodne kako bi se stanje bez bola trajno održalo.

Individualni funkcionalni trening je strogo prilagođen fizičkim potencijalima osobe koja vežba i periodična procena efikasnosti tretmana i eventualna korekcija su neizostavni elementi u okviru našeg koncepta.


375 views0 comments

Recent Posts

See All

Masaža

Istorijat masaže? Kao procedura se koristi veoma dugo. Istraživanja pokazuju da se masaža u vidu nege i lepote pa čak i lečenja koristi još od nastanka civilizacije. Prvi zapisi korišćenja masaže dati

bottom of page