top of page

Kineziterapija

Updated: Mar 8, 2022

Kineziterapija je reč koja zbunjuje mnoge pacijente i često je povezuju sa narodom sa dalekog istoka zbog naziva mada nema nikakve veze sa njima. Reč “Kinezis” znači pokret pa tako kineziterapija u bukvalnom prevodu znači terapija pokretom.

Postavljanje dijagnoze je prvi uslov kako bi započeli sa kineziterapijom. Dijagnozu postavja lekar specijlista uz pomoć dodatnih dijagnostičkih procedura kao što su magnetna rezonanca, rentgen, skener i mnogih drugih.

Funkcionalnim statusom fizoterapeut određuje pokretljivost I dužinu ekstremiteta, mišićnu snagu,obim pokreta u zglobovima ili kičmenom stubu, kada se javlja bol itd. Svi ovi podaci nam omogućuju da tačno odredimo koje su vežbe kompetente za konkretnog pojedinca.

Individualni pristup je imperativ u sprovođenju kineziterapije jer se na ovaj način sprečavaju greške I posledice koje se često javljaju na kolektivnim treninzima vođene od strane nestručnih lica. Naše telo je kompleksno i svi smo jako različiti i nikako ne možemo I ne smemo svi raditi identične vežbe. Stoga pazite kome poveravate vašu kičmu jer drugu nemate.

Stanja koja se leče kineziterapijom su mnogobrojna i navešćemo samo neka:

· bol u leđima i vratu (diskus hernija, diskopatija, protruzija diskusa, lumboišijalgija)

· sportske povrede (prelomi, istegnuća ligamenata, rupture mišiča, ukršteni ligament)

· reumatska oboljenja

· osteoporoza

· deformiteti kičmenog stuba (skolioza, kifoza, lordoza)

· deformiteti kolena i stopala

· neurološka oboljenja

· kardio-respiratorna oboljenja207 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page