top of page

Schroth metoda

Updated: Jan 9, 2020

Schroth (Šrot) metoda je neoperativna procedura koja za cilj ima korekciju skolioza i kifoza. Nastala je u Nemačkoj 1921. godine i njen osnivač je Katharina Schroth koja je i sama imala skoliozu. Zajedno sa svojom ćerkom Christom otvara kliniku 1985. godine. Ovu metodu danas podržava državni sistem zdravstvenog osiguranja Nemačke zahvaljujući njenoj dugoj tradiciji i velikoj uspešnosti u lečenju deformiteta kičmenog stuba.

U postizanju ciljeva korekcije skolioza i kifoza Schroth metoda koristi trodimenzionalno disanje, elongaciju kičmenog stuba kao i pozicioniranje svih segmenata trupa u položaj tzv. maksimalne moguće korekcije kao preduslov za izvođenje bilo koje vežbe. Takođe ova metoda vas uči kako da razvijete svest o pravilnom držanju i primenjujete ga tokom čitavog dana.

Zašto baš Schroth metoda?

Kada posmatrate sa leđa osobu sa skoliozom ono što se primećuje jeste zakrvivljenost kičme u stranu u obliku slova C ili S ali ono što ne vidite jeste rotacija kičmenih pršljenova koja za rezultat ima formiranje tzv. gibus-a (brežuljka) na leđima. Još jedna od karakteristika skolioza jeste gubitak prirodnih fizioloških krivina koje su vidljive iz profila. Iz svega ovoga može se zaključiti da je skolioza jako kompleksan deformitet sa devijacijama kičmenog stuba u tri dimenzije. Schroth metoda primenom upravo 3-D rotacionog disanja postiže korekciju krivina u sve tri prostorne ravni i to je ono što je izdvaja od ostalih manje uspešnih pristupa.

Individualno koncipirane vežbe jesu još jedna od važnih karakteristika ove metode, jer svaka skolioza ima svoje specifičnosti (rotaciju, stepen krivljenja, deformitete grudnog koša...) i ne smeju se generalizovati.

Svesna postura je prvi korak u procesu korekcije skolioza i podrazumeva usvajanje iskorigovanog držanja koje će u slučaju konkretnog deformiteta dati najbolji rezultat. Uči se ispred ogledala i uključuje sve segmente trupa počevši od položaja stopala.


1,632 views0 comments

Comments


bottom of page