top of page

Masaža

Updated: Jan 9, 2020

Istorijat masaže?

Kao procedura se koristi veoma dugo. Istraživanja pokazuju da se masaža u vidu nege i lepote pa čak i lečenja koristi još od nastanka civilizacije. Prvi zapisi korišćenja masaže datiraju još od 12. veka p.n.e u starom Egiptu. Kako je od tog vremena do danas nauka o čovečijem telu napredovala, masaža kao tretman je postala veoma važan deo svakog procesa rehabilitacije i oporavka.

Kako deluje masaža na telo?

U današnjem vremenu ljudski organizam je izložen velikoj količini stresa sa raznih strana. Na ove nadražaje telo odgovara tako što zauzima odbrambeni položaj koji se manifestuje kao stanje “zgrčenosti” gde su sve grupe mišića u spazmu. U samom mišiću dolazi do smanjene količine kiseonika i osnovnih izvora hrane samih ćelija.

U tim situacijama masaža kao tretman primenom različitih tehnika teži da “opusti” muskulaturu i ubrza metabolzam kako bi mišićima obezbedila potrebnu količinu kiseonika i hrane a ćelije normalno funkcionisale. Tek kada mišići dobiju sve što im je potrebno, oni tada uspostavljaju pravilan rad i samim tim spazam nestaje.

Rezultat masaže je telo koje je odmorno i oslobođeno stresa spremno da obavlja svakodnevne zadatke.

Najzastupljenije vrste tehnika masaže su sledeće:

Relaks - podrazumeva masažu tkiva bez bola, gde primenom osnovnih tehnika trljanja i glađenja opuštamo meka tkiva.

Sportska - gde tehnikama trljanja, glađenja i gnječenja, sportiste i rekrativce opuštamo nakon treninga ili pripremamo telo za trening.

Terapeutska- opisuje tretman gde osim primene osnovnih tehnika masaže pridodajemo i tehnike mobilizacije mišićno koštanih struktura u cilju smanjenja bola (bol u vratu nastao posle dugotrajnog sedenja ili rada na računaru, bol u leđima kao posledica stanja kao što su išijas, lumboišijalgija, diskus hernija).


INDIKACIJE I KONTRAINDIKACIJE za primenu masaže:

Indikacije: opšti umor tela nastao prevelikom količinom posla, spazam muskulature, pripreme rekreativaca za nove izazove, bol u leđima i vratu, oporavak sportista nakon intezivne fizičke aktivnosti.

Kontraindikacije: febrilna stanja (temperatura), oboljenja kože, maligna stanja, zapaljenja krvnih sudova, diskus hernija-akutni stadijum, varijacije krvnog pritiska (visok ili nizak).



U Vertebra fizio centru, uz testiranje i konsultacije, ćemo odabrati masažu koja koja će u Vašem slučaju dati najbolje rezultate.

342 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page